2 de cada 10 nens estan en risc de patir un problema neurològic
-
L’epilèpsia, el retard mental, els trastorns neuropsiquiàtrics (autisme, TDAH), i els trastorns del moviment (distonies, parkinsonisme), es deuen en gran part a un mal funcionament de les connexions neuronals o sinapsis
-
Els científics estudien les anomalies de les connexions neuronals per desenvolupar nous tractaments i dissenyar en un futur tests de diagnòstic precoç en els nens
-
Experts internacionals debaten sobre els avenços en malalties neuropediàtriques a CosmoCaixa convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social "la Caixa"
Atenció a mitjans
Connectant el cervell en creixement.
Entendre les malalties neuropediàtriques a través de la comunicació sinàptica.
- Dia
- dijous 26 de novembre
- Hora
- 11.00hores
- On?
- CosmoCaixa (C/ Isaac Newton, número 26 de Barcelona)
- Qui?
- Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”
- Laia Arnal, directora de Recerca i Debat Científic de Biocat
- Àngels Garcia-Cazorla, líder d’aquest B·Debate i coordinadora de la Unitat de Neurometabolisme de l’Hospital Sant Joan de Déu
- Xavier Castellanos, professor de neurociència i fisiologia a la Universitat de Nova York i expert en TDAH
- Aurora Martínez, professora de biomedicina a la Universitat de Bergen
El 20% dels nens i nenes presenten risc de desenvolupar un problema neurològic durant la infància com una epilèpsia, retard mental, trastorns d’aprenentatge i neuropsiquiàtrics (com l’autisme o el TDAH), i trastorns del moviment (distonies, parkinsonisme) segons diversos estudis publicats en revistes científiques de referència. “Els trastorns de l’intel·lecte, la conducta i la funció motora afecten al cervell dels més petits de forma global”, comenta la doctora Àngels Garcia-Cazorla, líder de B·Debate i coordinadora de la Unitat de Neurometabolisme de l’Hospital Sant Joan de Déu, sobre el cervell infantil encara en desenvolupament i poc diferenciat en àrees com el de l’adult.
Els propers 26 i 27 de novembre es reuneixen a CosmoCaixa experts internacionals convocats per B·Debate, Centre Internacional per al Debat Científic, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, per debatre sobre malalties neuropediàtriques a partir de la connexió sinàptica.
Les sinapsis són les connexions entre neurones que transfereixen informació al cervell. Durant aquest procés passen moltes coses i qualsevol interferència pot determinar circuits anòmals que desemboquin en una patologia neurològica. Tot i així un mateix error en la sinapsis pot manifestar-se en una simptomatologia diferent.
Per exemple, malalties tan diferents com el Parkinson i el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) comparteixen mecanismes similars al cervell, on a les sinapsis existeix un mal funcionament de la dopamina. O una mateixa mutació genètica pot causar entre els membres d’una mateixa família epilèpsia en una persona i autisme en una altra. “El fet d’apropar-nos a les malalties neurològiques en base al seu símptoma principal fa que no considerem que símptomes diferents poden tenir mecanismes moleculars comuns, el qual també limita les possibilitats de tractament”, apunta la doctora Garcia-Cazorla.
Actualment hi ha tractaments estandarditzats per a cada malaltia sense que els professionals entenguin amb detall la seva fisiopatologia. La doctora Garcia-Cazorla destaca la gran inversió en malalties neurològiques de l’adult, com l’Alzheimer i altres malalties degeneratives, en comparació amb les malalties dels nens.
Els científics treballen per aconseguir marcadors sinàptics, a través de la neuroimatge o altres tècniques d’anàlisi, que els permetin dissenyar nous tractaments i fins i tot es pugui arribar a obtenir un programa de cribratge neonatal per diagnosticar de forma precoç els menors que presentin risc de desenvolupar alguna patologia neurològica per tractar-les abans, fins i tot evitant-ne el seu desenvolupament. Un mètode de cribratge similar ja existeix en malalties metabòliques congènites.
Els següents científics estaran disponibles per atendre als mitjans o entrevistes:
- Àngels Garcia-Cazorla. Líder d’aquest B·Debate i coordinadora de la unitat de neurometabolisme de l’Hospital Sant Joan de Déu, on ha creat el seu propi laboratori sobre el metabolisme de la sinapsis. Especialista en malalties neuropediàtriques minoritàries.
- Xavier Castellanos. Professor de neurociència i fisiologia a la Universitat de Nova York (NYU), especialista en psiquiatria infantil i adolescent sobretot en TDAH i trastorn de la conducta disruptiva. Expert en radiologia per mesurar comportament i cognició.
- Aurora Martínez. Professora de biomedicina a la Universitat de Bergen (Noruega). Lidera el grup d’investigació “Biorecognition” per analitzar la relació entre l’estructura de les proteïnes i la funció molecular. Desenvolupa noves teràpies per als errors innats del metabolisme i en especial de les malalties dels neurotransmissors
- Sakkubai Naidu. Considerada una de les millors expertes internacionals en malalties neuropediàtriques. Directora del departament de neurogenètica de l’Institut Kennedy Krieger i professora a l’Escola de Medicina de la Universitat Johns Hopkins. Especialista en la síndrome de Rett.
- Nils Brose. Professor a l’Institut Max Planck per la Medicina Experimental. El seu laboratori investiga els mecanismes moleculars del desenvolupament sinàptic i la seva funció al sistema nerviós central dels mamífers per entendre millor les malalties neurològiques.
- Manju Kurian. Doctora al Great Ormond Street Hospital i professora associada al University College de Londres. Especialista en trastorns del moviment, neurogenètica i patologies en els neurotransmissors, sobretot en dopamina.
- Thomas Opladen. Investigador a l’Hospital Universitari de Heidelberg (Alemanya). La seva recerca se centra en les malalties neurometabòliques, sobretot les relacionades amb disfuncions dels neurotransmissors com el Parkinson pediàtric.
El programa detallat de la conferència “Connecting the growing brain. Understanding neuropaediatric diseases through synaptic communication” (Connectant el cervell en creixement. Entendre les malalties neuropediàtriques a través de la comunicació sinàptica) està disponible en aquest enllaç.
PER A MÉS INFORMACIÓ i ENTREVISTES:
Núria Jar Irene Roch
Gabinet de premsa. B·Debate Departament de Comunicació. Obra Social ”la Caixa”
T. +34 696 79 25 37 T. 93 404 60 27 / 669 457 094