Restaurar certs tipus de ceguesa serà possible durant la propera dècada

  • Les malalties degeneratives de la retina són la principal causa de pèrdua de visió

  • 1 de cada 4 persones de més de 80 anys patirà degeneració macular, una malaltia que dificulta la lectura i la capacitat de reconèixer cares

  • Els tractaments amb cèl·lules mare i la teràpia gènica combatran en la propera dècada els tipus de ceguesa que més afecten a la població general

  • CaixaForum Barcelona acull una trobada d’investigadors internacionals sobre els nous tractaments per lluitar contra les diferents formes de ceguesa, convocada per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”

05/09/2016

Atenció a mitjans

Fighting blindness. Future Challenges and Opportunities for Visual Restoration

Dia
dimecres 7 de setembre
Hora
11.00hores
On?
CaixaForum Barcelona (Avda. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8)
Qui?
Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”
Albert Barberà, director general de Biocat
Jordi Monés, director del Barcelona Macula Foundation i líder del B·Debate

 

La restauració de certs tipus de ceguesa serà possible durant la propera dècada. Els avenços de la investigació proporcionen noves teràpies que combinen la medicina regenerativa, la teràpia gènica, la fotònica i la nanotecnologia, entre d’altres. Els nous tractaments permetran curar les malalties degeneratives de la retina, la principal causa de pèrdua de visió.

“Anirem eliminant formes de ceguesa, una a una”, assegura Jordi Monés, líder d’aquest B·Debate i director de la Barcelona Macula Foundation, sobre algunes patologies que fins ara no tenien tractament i que ara podrem començar a controlar.

Al món hi ha 285 milions de persones amb problemes de visió: 39 milions de persones són cegues i 246 milions més tenen una visió baixa, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’organisme internacional s’ha proposat eliminar les formes de ceguesa que es poden prevenir de cara al 2020.

El 6 i 7 de setembre investigadors nacionals i internacionals es reuniran a CaixaForum Barcelona a la trobada B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, liderada per la Barcelona Macula Foundation, amb la col·laboració del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Fundació LEITAT, per parlar sobre els principals avenços científics per lluitar contra les diferents formes de ceguesa.

 

A més dels ponents de la roda de premsa, els següents científics participaran al congrés i estaran disponibles per atendre als mitjans o entrevistes, prèvia petició:

  • Jordi Monés. Líder d’aquest B·Debate, dirigeix la Barcelona Macula Foundation i l’Institut de la Màcula, centres de referència en la investigació, tractament i maneig de malalties degeneratives de la retina. Doctor en medicina i cirurgia, oftalmòleg, especialista en retina, màcula i vitri, i referent en la recerca clínica de la degeneració macular associada a l’edat, actualment amb especial interès en la seva forma atròfica.

  • Marco A. Zarbin. Professor i president de l’Institut Oftalmològic i de Ciències Visuals de l’Escola Mèdica de Nova Jersey (EUA). Expert en patologia molecular, busca biomarcadors de la DMAE per prevenir-la.

  • Caroline Klaver. Investigadora de la Universitat de Rotterdam (Països Baixos), coordina el projecte europeu de recerca EYE-RISK, que intenta trobar nous biomarcadors per predir aquells pacients que patiran DMAE amb més agressivitat i trobar noves teràpies.

  • Jayakrishna Ambati. Vicepresident del departament d’oftalmologia i ciències visuals de la Universitat de Kentucky (EUA). Investiga els mecanismes moleculars implicats en el desenvolupament de DMAE per trobar noves teràpies.

 

El programa detallat del B·Debate “Fighting blindness. Future challenges and opportunities for visual restoration” (Lluitant contra la ceguera. Reptes i oportunitats del futur per la restauració de la visió) està disponible en aquest enllaç.

 

PER A MÉS INFORMACIÓ i ENTREVISTES:

Núria Jar                                                      Irene Roch

Gabinet de premsa. B·Debate                        Departament de Comunicació. Obra Social ”la Caixa”

T. +34 696 79 25 37                                         T. 93 404 60 27 / 669 457 094

premsa@bdebate.org                                      iroch@fundaciolacaixa.es