Medicina personalitzada: nous abordatges per gestionar la prematuritat

21/01/2013

La prematuritat és un dels problemes de salut perinatal més importants dels països desenvolupats i, en la meitat dels casos, les causes que hi ha darrera encara es desconeixen. Els experts internacionals en ginecologia, obstetrícia i neonatologia que van participar en les jornades Extremely Preterm Babies. Improving Perinatal Care, organitzades per B·Debate, l'Hospital Sant Joan de Déu i la Fundació Sant Joan de Déu els dies 16 i 17 de gener a Barcelona, han debatut com reduir els naixements prematurs i com millorar el tractament de les complicacions de salut que sovint presenten aquests nadons a curt, mig i llarg termini.

El Dr. Josep Maria Lailla, cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Sant Joan de Déu, i un dels directors científics de B·Debate va apuntar que “el més important és endarrerir la setmana de naixement en els nadons extremadament prematurs, els que neixen entre la setmana 22 i 27 de gestació".

La tendència a tenir els fills cada cop més tard, l'augment en les amniocentesis practicades o els tractaments de reproducció assistida són alguns dels factors que es relacionen amb la prematuritat, tot i que "en cada país els factors de risc són diferents", segons els estudis presentats pel professor Gian Carlo di Renzo de la Universitat de Perugia (Itàlia). El professor di Renzo va presentar noves eines per mesurar la longitud del coll uterí i marcadors bioquímics (fibronectina fetal) que poden ser indicadors de parts preterme.

El Dr. Eduard Gratacós de l'Hospital Clínic de Barcelona va exposar algunes estratègies basades en estudis publicats que suggereixen que la utilització de progesterona vaginal i el cribratge de la longitud cervical en tots els embarassos podria suposar una reducció del naixement de 100.000 prematurs cada any, només als Estats Units. Malgrat tot, l'evidència científica no és clara i cal valorar els costos que suposaria aquest cribratge universal.

Un altre dels avenços que es van difondre entre els experts és made in Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. La Dra. Elena Carreras va presentar una anella de silicona dissenyada al Vall d'Hebron i que endarrereix el naixements prematurs en un 75% dels casos.

Actualment al Japó, s'aconsegueixen taxes de supervivència superiors al 75% en els nadons de 23 setmanes i d'un 45% en els de 22 setmanes. La temperatura i la humitat dins de la incubadora, els sistemes de monitoratge i per mantenir la respiració i els medicaments que es proporcionen a aquests nadons són alguns aspectes que influeixen en la seva supervivència, va afirmar el Dr. Naoto Takahashi de l'Hospital Universitari de Tòquio.

Si un dels problemes en el tractament dels nadons prematurs rau en la resposta que tenen als fàrmacs respecte als adults, "la medicina predictiva ha de permetre identificar quins fàrmacs són més adequats per cadascun dels casos individuals d’una mateixa malaltia", va dir el Dr. Matthias Schwab de l'Hospital Universitari de Tuebingen (Alemanya). Existeixen molts fàrmacs que per ser eficients han de ser metabolitzats per determinats enzims, ja que són absents en els nadons. De la mateixa manera, "disposar dels perfils genòmics, proteòmics, transcriptòmics i metabolòmics del prematur ajudarà a millorar l’estratègia terapèutica", segons Schwab.

També es va debatre sobre els processos inflamatoris intrauterins i postnatals, que en el primer cas indueixen el part preterme i en el segon cas estan fortament associats a alteracions en la matèria blanca del cervell del nadó que pot provocar alteracions neurocognitives permanents. El Dr. Hugh O'Brodovich de l'Stanford School of Medicine (Estats Units) va compartir algunes de les línies de recerca més interessants en les que treballen sobre l’estudi del microbioma matern i el seu paper en els parts preterme o com la vitamina D pot estimular el sistema immunològic per combatre les infeccions i ajudar a prevenir un part prematur.

En les següents cròniques trobaràs les declaracions més destacades dels ponents:

També pots seguir el debat a Twitter @BDebate a través de l'etiqueta #BDebate

Organitzen: