Com es controlarà la propagació de la malària que està causant el 'Plasmodium vivax'?

12/05/2013

Cada cop hi ha més evidències que el Plasmodium vivax (P. vivax) és el paràsit de la malària que s'expandeix més, amb una incidència majoritària dels casos a l'Amèrica Llatina i Àsia. La malària provoca cada any uns 250 milions de casos clínics i prop d’un milió de morts, principalment d'infants. Gràcies a l'augment de les mesures de control i prevenció, les taxes de mortalitat per paludisme han caigut més d'un 25% a tot el món i un 33% a l'Àfrica.

"Una dècada d’inversions creixents per controlar la malària ha donat com a resultat una reducció significativa de la malaltia provocada pel Plasmodium falciparum en molts països, però el P. vivax és tècnicament i operativament complex de controlar i eliminar", declara el Dr. Robert D. Newman, director del Programa Mundial contra la Malària de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i ponent principal de la conferència internacional Advances in Plasmodium vivax Malaria Research, que es farà els dies 28 i 29 de maig a Barcelona de la mà de la New York Academy of Sciences (NYAS), la Fundació "la Caixa", B·Debate, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB).

A la inauguració del congrés, el dia 28 de maig, hi intervindran el Dr. Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència, Investigació i Medi Ambient de la Fundació "la Caixa"; Laia Arnal, responsable de Recerca i Debat Científic de Biocat; el Dr. Ivo Mueller, professor de recerca al CRESIB i president del comitè científic d'aquest congrés; el Dr. Pedro Alonso, director d'ISGlobal i CRESIB, i la Dra. Brooke Grindlinger, directora executiva de Programes Científics de la NYAS.

La dificultat de controlar el P. vivax radica en part en "la capacitat de recaiguda que presenta en fases latents mesos o, fins i tot, anys després de la primera infecció", diu Mueller. Encara "hem d’aprofundir en el coneixement que tenim sobre aspectes clau de la biologia del P. vivax —com ara l’hipnozoït o els motius de la limitació del P. vivax per envair reticulòcits— i disposem de molt poques eines noves que permetin eliminar directament aquesta espècie".

La conferència de Barcelona reunirà la comunitat internacional d’investigadors de ciència bàsica i clínica i professionals de la salut de primera línia en l’àmbit de la prevenció, el tractament, el control i l’eliminació de la malària. El debat girarà al voltant de la biologia molecular i la genòmica del P. vivax; la interacció entre l’hoste i el paràsit; les noves tècniques de recerca com l’òmica per superar les barreres que presenten les modalitats in vitro i in vivo; la resistència i la descoberta de medicaments, i assajos clínics i treballs de camp recents sobre la prevenció, el tractament, el control i l’eliminació del P. vivax.

El Dr. Alan Magill, director del Programa de Salut Mundial contra la Malària de la Fundació Bill & Melinda Gates, que també forma part del programa de ponents especialistes en aquest camp que seran a Barcelona, explica que la malària provocada pel P. vivax "pot ser una de les malalties infeccioses més negligides, que produeix molt patiment i morbiditat a zones endèmiques. La seva eradicació és un objectiu prioritari de la salut mundial".

L'Estat espanyol és un dels països que contribueix més en l'R+D de malalties negligides, i el paper que té en la lluita contra la malària, inclosa la malària provocada pel Plasmodium vivax, ha demostrat ser clau en els avenços que s’han assolit en els darrers deu anys.

Programa, inscripció i beques a www.nyas.org/vivax

Després del congrés, el dia 30 de maig, ISGlobal organitzarà diversos tallers satèl·lit interdisciplinaris gratuïts que tractaran l’evolució d’aspectes clau de l’agenda de recerca sobre el P. vivax.

La NYAS, la Fundació "la Caixa" i B·Debate ja van organitzar un congrés de característiques similars el 2011 a la capital catalana, llavors sobre nous reptes en salut cardiovascular, que va tenir com a líder científic el Dr. Valentí Fuster.

Dies: 28 i 29 de maig de 2013
Lloc: CosmoCaixa Barcelona • C/ Isaac Newton, 26 • Barcelona (mapa)

Consultes: NYAS • Tel. +1 212 298 8681

Nota de premsa (24/5/2013)

Organitzen: