La cultura democratitza les possibilitats de sobreviure dels humans
Avui dia ja no cal mirar els trets visibles de les espècies per saber com han evolucionat, podem estudiar directament la seva informació genètica i comparar-la amb la d’altres individus per descobrir quan propers o llunyans es troben en el procés evolutiu per selecció natural. Això sí, podem descriure el genoma però encara no l’entenem: si estigués emmagatzemat dins un CD no tindríem cap programa que el sabés llegir.
Sobre el procés evolutiu i la importància del genoma per entendre les adaptacions va parlar Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a la conferència La selecció natural en humans: passat, present i futur dins el cicle Evolució i Cultura. La naturalesa humana en transformació que organitzen B·Debate i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) del 19 d’octubre a l’11 de novembre de 2013. Bertranpetit va teixir la seva xerrada amb exemples per explicar com ha evolucionat l’ésser humà i com d’influent és la cultura en l’adaptació moderna. “Hem expandit el concepte de normalitat, s’han democratitzat les possibilitats de sobreviure”, afirma per exposar com la força de la selecció purificadora ha disminuït. De cara el futur, per tant, no s’esperen grans canvis perquè ara ja no sobreviu el més fort, “modifiquem l’entorn per no haver-ho de fer nosaltres”. I la cultura, entesa com a força evolutiva, ajuda a sobreviure i a reproduir-se.
La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, va presentar la xerrada en la que hi van participar prop de 200 persones i va moderar-ne el torn de preguntes.
‘Homo sapiens: una espècie desconeguda’, tancarà el cicle 'Evolució i Cultura'
La propera i última conferència d'aquest cicle de B·Debate anirà a càrrec de Juan-Luis Arsuaga, director del Centre d’Evolució i Comportament Humà de la Universitat Complutense de Madrid-Institut de Salut Carlos III i codirector de l’equip d’Atapuerca. La seva xerrada Homo sapiens: una espècie desconeguda? tindrà lloc el dia 11 de novembre, a les 19.30 h, al mirador del CCCB. És una conferència oberta al públic en general i estarà moderada per Núria Sebastián, catedràtica de Psicologia del Departament de Tecnologies de la Comunicació i Informació de la UPF.
També pots seguir els debats a Twitter @BDebate amb les etiquetes #EvolucióiCultura i #BDebate.
Data: del 19 d'octubre a l'11 de novembre de 2013
Hora: 19.30 h
Lloc: CCCB • C/ Montalegre, 5 • Barcelona (mapa)
- Notícia relacionada (31/10/2013)
- Notícia relacionada (25/10/2013)
- Notícia relacionada (11/10/2013)
- Nota de premsa (11/10/2013)
Venda anticipada a les taquilles del CCCB i Telentrada (902 101 212 i www.telentrada.com). Entrada: 3 euros. Amics del CCCB, aturats i menors de 12 anys: gratuïta. Hi haurà servei de traducció simultània al català.
Organitzen: |
Col·labora: |